Ulomci

Knjiga: FINANCIJSKA INTELIGENCIJA

3_FINANCIJSKA INTELIGENCIJA

 

Iz uvoda

...Knjiga je napisana redoslijedom koji omogućuje osvješćivanje financijske inteligencije.

Ako sve odmah ne razumijete ili ako vam se tekst čini apstraktnim, nemojte se obeshrabriti, jer to samo znači da još niste svjesni duhovne dimenzije novca, pa još uvijek vjerujete da novčanim sredstvima možete riješiti probleme s novcem, bilo povećanjem zarade ili restrikcijom potrošnje.

Ali kada se suočite sa činjenicom da posjedovanjem novčanica ne mogu nestati problematični osjećaji u vezi s novcem, možda ćete se sjetiti sadržaja ove knjige.

To može biti vaš trenutak zaokreta u novu financijsku paradigmu.

...

 

Financijska inteligencija

Financijski inteligentan čovjek svjesno upravlja svojom financijskom energijom – svojim poslom, prihodom i standardom.

Financijska inteligencija temelji se na spoznaji da je cijeli Svemir u svojoj biti beskonačno i bezoblično polje inteligentne energije od koje je sve stvoreno i bez koje čovjek ne bi mogao ništa ostvariti ni proizvesti u fizičkome svijetu.

Kako je stvaralačka energija inteligentna, to možemo reći da je inteligencija sveprisutna i da omogućuje funkcioniranje svega što postoji. Međutim, koristimo je samo onoliko koliko smo svjesni da smo i mi dio toga beskonačnog polja inteligentne energije.

O tome na kojoj smo razini svijesti ovisi hoćemo li svojom energijom upravljati svjesno ili nesvjesno, odnosno hoćemo li je koristiti za ostvarenje svoje vrijednosti ili za potvrđivanje uvjerenja da nemamo vrijednost.

Svojom energijom svjesno upravljamo ako svjesno djelujemo i slušamo svoje srce te dopustimo inteligenciji da nas nepogrešivo vodi, povezuje i međusobno usklađuje.

...

Financijski osviješten čovjek zna da novac ima duhovnu i fizičku dimenziju. Zna da je novac u svojoj biti duhovna inteligencija kojoj je zadaća spajati ljude, a da se fizički očituje kao mjera za vrijednost prilikom razmjene proizvoda.

Ako smo financijski inteligentni, tada novac postaje suradnikom koji omogućuje da svoje proizvode slobodno razmjenjujemo za proizvode drugih ljudi. Ako toga nismo svjesni, tada postajemo njegovim robom i ovisnikom, pa se brinemo što ćemo raditi i proizvoditi, kome ćemo prodavati svoje proizvode, kako i koliko ćemo zarađivati i hoćemo li imati dovoljno novca za svoj materijalni standard.

Drugim riječima, ako sa svojom financijskom inteligencijom izgubimo svjesni kontakt, gubimo i mogućnost slobodno djelovati i ostvarivati svoj prihod i standard. Tada um preuzima ulogu financijske inteligencije i „brine“ se o poslu, prihodima i standardu. Međutim, ljudskom umu nije zadaća razmišljati i „smišljati rješenja“, nego samo ostvarivati ono što mu kaže duhovna inteligencija – služiti joj.

Umom možemo materijalizirati svoje misli, ali ne možemo ostvari-vati svoje vrijednosti, jer njih ostvarujemo srcem. To je smisao poru-ke da ne možemo služiti dvama gospodarima, Bogu i bogatstvu. Ako odaberemo služiti Bogu, tada slušamo svoje srce i ostvarujemo svoje vrijednosti, a ako odaberemo služiti bogatstvu, tada slušamo svoj um i borimo se s drugim ljudima za materijalizirane oblike. U takvom izboru leži sva ljudska snaga i moć.

Novac, kao aspekt duhovne inteligencije, omogućuje funkcioniranje u zajednici. Ljudska zajednica u svojoj je biti Cjelina. Uređena je iusklađena tako da svaki pojedinac proizvodi dio materijalnih dobara, a zajednica u cjelini proizvodi sva dobra koja su svim članovima zajednice dostatna i potrebna za život. Pri tome je novac „nevidljiva snaga“ koja usklađuje ponudu i potražnju materijalnih dobara unutar zajednice. Ako radi ono što voli i u svome najboljem interesu, financijski osviješten čovjek zna da je to istovremeno za dobrobit zajednice u kojoj živi.

...

Sviđaju Vam se ulomci?