Duhovna lijenost uzrokom je siromaštva

Danas odgovaram na vrlo zanimljivo pismo i važno pitanje.

„Što je istina? Je li to ono što želimo vidjeti ili je to ono što se događa? Drago mi je što postoji osoba poput Vas, volim čitati Vaše članke, sve je tako kako Vi pišete, razumijem puno toga, jer je i u mojoj mašti tako, ali nažalost stvarnost mi je sasvim drukčija. Vi ste sretna žena, ne zavidim Vam i zahvaljujem Bogu svaki dan na tome što postoje ljudi poput Vas. Divim Vam se. Ovako ja vidim Vašu istinu.

Rođeni ste u normalnoj dobrostojećoj obitelji, u roditeljskoj ljubavi. Roditelji su Vam priuštili školovanje, obrazovanje, fakultet, posao, a za ostalo ste se pobrinuli sami. Uspjeli ste u životu, prošli ste puno tečajeva o tome što pišete i našli ste jedan koji Vam najviše odgovara. Da si niste mogli priuštiti te tečajeve, danas ne biste mogli o tome pisati. Kada realno pogledam oko sebe, vidim da Vama materijalna situacija nije nikada zadavala brige, imali ste i imate.

Nažalost sve se vrti oko novca, jer je novac moć, ljubav, blagostanje, sloboda..., pa kada imaš novca, nije te briga kako ćeš platiti račune, plaćaš ih s radošću, kupuješ kruh i mlijeko s radošću, putuješ kuda hoćeš i kada hoćeš, plaćaš tečaj koji hoćeš, mijenjaš posao kada ti posao koji imaš dosadi, srećeš razne ljude na raznim mjestima, nalaziš čovjeka za sebe, zaljubiš se…

Novac je papir bez kojeg ne možeš danas niti na wc. Voljela bih i ja imati taj papir. Ja ne mrzim novac, volim ga, ali ne znam kako, na koji način doći do tih papirnatih novčanica. Pitam se zašto ga nemam? Nadam se da razumijete o čemu pričam, voljela bih čuti Vaše mišljenje.“

Sa zadovoljstvom ću Vam odgovoriti. Kao prvo, postavili ste ključno pitanje: Što je istina?

Odgovor je: Istina je sve. I ono što vidite i ono što ne vidite. Vaš problem je što ste to odvojili i život podijelili na maštu i stvarnost.

U mašti Vam je lijepo, jer ste bliže Sebi. Zato u mašti razumijete ono što pišem. I sami osjećate da je tako. Super, to je odlično za početak života u blagostanju, jer stvarnost započinje u mašti.

Kažete da sam sretna žena i da mi ne zavidite, nego da mi se divite. Pretpostavljam da je Vama zavist nešto loše, a divljenje dobro. Međutim i divljenje i zavist su ego smicalice koje nam govore isto, a to je da ne možemo ostvariti ono što drugi mogu. Divljenje je jednako nekorisno kao i zavist, jer nas ne motivira na djelovanje, nego traži opravdanje za pasivnost i tapkanje na istom mjestu.

Divljenje i zavist pokazatelji su duhovne lijenosti. A upravo je duhovna lijenost uzrok siromaštva.

I umjesto da ste se zapitali kako sam ja ostvarila svoju stvarnost, Vi ste sami izveli zaključak i stvorili sliku o meni. Vaša slika o meni zapravo govori sve o Vama, a gotovo ništa o meni.

Kao prvo, tajna je moga uspjeha u tome što sam ja svoju maštu pretvorila u zbilju. Imala sam milost da sam se rodila sa znanjem da je pojavni svijet odraz moje svijesti. Kao mala djevojčica znala sam da sve ovisi o meni i da ja stvaram svoj život. Čak sam to pokušavala sugerirati i svojim bližnjima, pogotovo kada su bili nesretni, ali su mi „suvereno“ odgovarali da sam ja još mala i da ne razumijem kakav je život te da ću to shvatiti jednoga dana kad odrastem. Izgleda da ja još nisam odrasla.

Smatram da ste i Vi sretna osoba, jer još niste odustali od svoje mašte. Vama treba samo sljedeći korak, a to je akcija i djelovanje. Taj korak Vam je teško učiniti jer vjerujete da Vam životne okolnosti ne idu na ruku. Smatrate, kao i većina ljudi, da treba imati objektivne uvjete za uspjeh. Iz Vašega stava o mome uspjehu zaključujem da smatrate kako je za uspjeh potrebna obiteljska podrška, koju Vi očito niste imali.

Akcija i djelovanje počinju onoga trenutka kad povjerujemo da je naša mašta istina, unatoč tome što nam se u životu događa upravo suprotno. Vjerovati da smo bogati, unatoč siromaštvu, zahtijeva duhovni napor, posebno ako smo jako udaljeni od istine. Lakše je stvarati nove dugove i biti siromašan, nego povjerovati u istinu da siromaštvo ne postoji.

U Vašem pismu vidim da ne razumijete što je novac i što su prihodi, pa ste zato puni stavova i predrasuda o novcu. Kažete da je novac moć, ljubav, blagostanje, sloboda..., što je istina, ali isto tako kažete da je to nažalost, a ne na sreću.

Svjesna sam da živimo u svijetu koji podržava uvjerenje da je novac nužno zlo i papir bez kojega se ne može niti na wc, a da ja o novcu govorim kao o božanskoj energiji koji nam omogućava i olakšava život u zajednici.

Zbog toga sam uvijek sretna kada nekoga inspiriram da svoju maštu pretvori u stvarnost te kada nekoga potaknem na djelovanje i akciju. Iz istoga razloga ne vidim nikakve koristi da mi se divite i stvarate pretpostavke o mojim životnim okolnostima kada ionako o tome ne ovisi niti moj niti Vaš uspjeh.

Nadam se da ću Vam vlastitim primjerom (možda) postati uzor.

 

Kolumna objavljena: 16. rujna 2010.

Autorica: Natali Luks