Kako izaći iz financijske krize – treći korak

Lozinka

Do sada smo naučili da se izvor našeg obilja nalazi u našem biću te da sve probleme u svezi materijalizacije obilja imamo samo zato što smo tu istinu zaboravili.

Prema tome, ako želimo koristiti svoje Bogom dano obilje potrebno je osvijestiti i prihvatiti svoje biće i njegov potencijal u kojem se nalazi sve što nam je potrebno za kvalitetan i uspješan život. Metaforički rečeno, potrebno je otvoriti kovčeg sa zakopanim (zaboravljenim) blagom.

I tu stajemo jer ne znamo kako se otvara kovčeg s blagom, ne znamo lozinku.

A lozinka je odgovor na pitanje: „Što je naša istinska vrijednost?“

Onaj tko zna odgovor na ovo pitanje taj slobodno ostvaruje svoj potencijal i nema problema sa zdravljem, poslom, financijama, odnosima i ostalim aspektima života. Objasnit ću vam zašto je to tako.

Smisao ljudskog postojanja je doživjeti Sebe, svoje biće, svoje istinsko Ja u svakom svom životnom iskustvu. Mi smo u svojoj suštini duhovno biće koje želi doživjeti svoje postojanje i zato je doživljaj Sebe naša jedina istinska vrijednost.

Naša suština je nefizička supstanca koju zovemo duh ili energija. Ona ispunjava našu osobu (koju čine duša, tijelo, um i osobnost).

Duh nam daje život, snagu, vitalnost i vodstvo, a osoba nam omogućuje doživjeti razna iskustva. U duhu se nalaze sve vrijednosti koje biće čezne doživjeti: život, zdravlje, sigurnost, sloboda, ljubav, moć, ljepota, dobrota, znanje i blagostanje. Na koji način nastaje i kako funkcionira ljudsko iskustvo detaljno sam opisala u knjizi Svjesni izbor.

Svi ljudski problemi nastali su zbog zaborava istine o svojoj duhovnoj suštini i poistovjećivanja s osobom. Stoga, na kojem god području života imamo problem, to je samo zato što smo na tom području zaboravili svoju duhovnu suštinu i svoju istinsku vrijednost.

Na primjer, ako imamo problem sa zdravljem, to je zato što smo zaboravili da je svaka stanica fizičkog tijela ispunjena duhom, energijom, pa tijelo doživljujemo samo na fizičkoj razini postojanja. Zaboravili smo da je zdravlje jedinstvo duha i tijela, pa ozdravljenje tražimo samo na tjelesnoj razini. Međutim, na toj se razini nalaze samo fizički simptomi bolesti, ali ne i njezin uzrok, pa ako i uklonimo fizički simptom (posljedicu) nismo uklonili uzrok bolesti. Iscjeljenje se događa samo svjesnom integracijom duha i tijela.

Isto tako, ako imamo financijske probleme, to znači da novac doživljujemo samo kao fizičko sredstvo plaćanja. Nemamo svijest da novac ima i duhovnu dimenziju, da je on duhovna inteligencija koja povezuje i usklađuje sve proizvođače i potrošače u jednoj zajednici te da omogućuje slobodan protok dobara u zajednici.

Kvaliteta iskustva ovisi o vjeri

Svoju duhovnu dimenziju ne možemo vidjeti, čuti, pomirisati, dodirnuti, a ni okusiti. Ne možemo je ni zamisliti. Jedino možemo (po)vjerovati da smo duhovno biće koje se koristi fizičkom percepcijom i mentalnom predodžbom kako bi stjecalo ljudska iskustva. Stoga kvaliteta našeg životnog iskustva isključivo ovisi o našoj vjeri.

Ako vjerujemo da smo duhovno biće tada živimo u svijesti blagostanja i napretka, a ako vjerujemo da smo (samo) osoba tada živimo u svijesti siromaštva i ovisnosti.

Naime, ako smo svjesni svoga duha tada smo svjesni da u svome biću već imamo sve vrijednosti koje čeznemo doživjeti i znamo da nam je zadaća ostvariti ih.

Međutim, ako živimo u svijesti zaborava Sebe, ako nismo svjesni da smo duhovno biće, tada smo poistovjećeni sa svojom osobom, a istinsku vrijednost negiramo, potiskujemo u podsvijest i projiciramo na razne objekte.

S obzirom da je smisao i svrha našeg postojanja doživjeti Sebe, svoju potisnutu vrijednost pokušavamo doživjeti tako da je dobijemo od objekata na koje smo je isprojicirali.

Vrijednost pripisujemo svojoj osobi, drugim osobama, materijalnim stvarima, poslu, financijama.

Na tijelo projiciramo život, zdravlje, ljepotu, moć, pa vjerujemo da nam tijelo daje život, zdravlje, ljepotu, moć. Na svoju osobnost projiciramo dobrotu i znanje, pa vjerujemo da smo dobra i pametna osoba. Na druge ljude projiciramo ljubav, sigurnost, slobodu, pa od njih očekujemo ljubav, sigurnost, slobodu.

Novcu smo pripisali skoro sve duhovne vrijednosti: sigurnost, slobodu, moć, život (egzistenciju), blagostanje. Vjerujemo da bez novca nemamo te vrijednosti, da nam ih novac daje.

S obzirom da se duhovne vrijednosti ne nalaze nigdje izvan našeg bića, jer su to aspekti bića, potraga za tim vrijednostima je uzaludna i beskorisna. Ona nas iscrpljuje i stvara ovisnima o objektima na koje smo ih isprojicirali.

Zato je milost shvatiti da je naše biće u našem životu Izvor Svega. Kada to shvatimo prestaje potraga za smislom i srećom i počinje ostvarivanje naše istinske zadaće - omogućiti Bogu da putem naših životnih iskustava doživi i spozna Sebe. To je naša istinska vrijednost. Majka Terezija je to lijepo izrazila: „Ja sam olovka u Božjoj ruci.“

Zato je lozinka koja otvara kovčeg s blagom pitanje: „Što je moja istinska vrijednost?“ i odgovor: „Moja istinska vrijednost jest moje postojanje – život“.

Kako ćemo ovaj, treći korak konkretno primijeniti prilikom izlaska iz financijske krize?

Ako ste prihvatili da je svaki problem samo zaborav duhovne suštine, tada ćete konstatirati:

„Ovaj financijski problem imam zato što sam zaboravila svoju duhovnu dimenziju i što sam svoju vrijednost poistovjetila s novcem. Zbog poricanja svojeg bića i negacije svoje vrijednosti stvorila sam uvjerenje:

Bez novca sam nesigurna osoba“, ili

Bez novca sam nemoćna osoba“, ili

Bez novca sam siromašna osoba“, ili

„Bez novca nisam slobodna osoba“ odnosno  

„Bez novca sam nevrijedna osoba“.

Prepoznati uvjerenje i prihvatiti odgovornost za njegovo stvaranje predstavlja veliki pomak u svijesti prema financijskom iscjeljenju. Time prestaje traženje krivaca i opravdanja za naše financijske probleme pa kreativnu energiju možemo (pre)usmjeriti prema njezinom Izvoru.

U procesu prihvaćanja odgovornosti treba kontemplirati o sljedećim izjavama:

„Ja sam Izvor Svega“,

„Ja sam jedinstvo duha, duše, uma, tijela i osobnosti“,

„Ja vrijedim samim svojim postojanjem, a novac mi samo omogućuje ostvarenje vrijednosti“.

Tek kad shvatimo što je naša istinska vrijednost, prestat ćemo se doživljavati kao (bezvrijedna) osoba i bit ćemo spremni za četvrti korak izlaska iz financijske krize: za svjesno djelovanje.

Financije su kao rijeka. Imaju svoj izvor, svoj tok i svoje ušće. Izvor financija nalazi se u našem potencijalu, njegov tok je naš stvaralački doprinos, a ušće su iskustva za koja su nam potrebna financijska sredstva. U narednim ćemo kolumnama otkriti blokade koje zaustavljaju taj tok i stvaraju financijske probleme te ponuditi rješenja.

 

Kolumna objavljena: 25. svibnja 2020.

Prethodna kolumna: Kako izaći iz financijske krize – drugi korak

Autorica: Natali Luks