Novi scenarij u muško-ženskom odnosu

 

Nekada se znalo. Muškarac je radio i bio zadužen za egzistenciju svoje obitelji. Ženina je funkcija bila rađanje i odgoj djece. I tako je to bilo sve do naših dana.

Točno se znalo što je njezina, a što njegova vrijednost. Vrijednost žene bilo je njezino tijelo. Lijepo (seksualno) tijelo služilo joj je da privuče muškarca, a zdravo tijelo da mu rodi djecu i obavi zadaću supruge i majke. Vrijednost muškarca bila je njegova radna snaga i sposobnost (fizička i mentalna), kojom je zarađivao za život.

Život na "Farmi"
Zadnjih dvije tisuće godina u zapadnoj se civilizaciji više cijenio muški doprinos zajedništvu, obitelji i društvu. Na nedavno emitiranoj „Farmi“ odlično se vidjelo kako su „muški poslovi“, kao što su cijepanje i piljenje drva i gradnja kokošinjca, još uvijek cjenjeniji od „ženskih poslova“, kao što su kuhanje, spremanje kuće, održavanje okućnice (vrta) i pranje rublja.

Međutim, danas je sve više muškaraca i žena u procesu osobne transformacije, jer ne mogu više funkcionirati na stari, tradicionalni način. Promjene su prisutne u svim aspektima života, a posebno su „dramatične“ u muško-ženskim odnosima. Mnogi se pitaju o čemu se tu radi, zašto je sve više razvoda i zašto propada obitelj?

Zato je važno razumjeti i osvijestiti taj proces, kako bismo ga mogli lakše i brže proći i biti jedni drugima podrška. Radi se o procesu integracije muškog i ženskog principa. Što to znači i od kuda sad to odjedanput?

Naime čovjek je cjelovito biće, koje funkcionira prema dva temeljna principa: ženskom i muškom (jin i jang). Ženski princip (volja) pasivan je i primalački. On omogućuje primanje ideja i potrebne energije za njihovu realizaciju (duha), što doživljavamo kao intuiciju, nadahnuće ili jednostavno kao čežnju srca i duše. Muški princip aktivan je i stvaralački i omogućuje materijalizaciju ideja, a doživljavamo ga kao djelovanje.

Ženski i muški princip
Skraćeno rečeno, ženski je princip primanje, a muški davanje. Ženski princip povezuje dušu s duhom, a muški s drugim ljudima. Ženski je princip ljubav, a muški izražavanje ljubavi.

Na primjer, kada „smišljamo“ što ćemo skuhati za ručak, tada se povezujemo s planom ideja i nalazimo se u ženskom principu, a kad počnemo guliti krumpir, tada smo aktivni i u muškom smo principu. U slobodnom stvaralaštvu to doživljavamo kao usklađenost duha i volje. Kao protok energije.

Do sada su žene uglavnom bile identificirane sa ženskim principom, a muški princip im je bio potisnut u podsvijest (animus). Isto tako, muškarci su bili identificirani sa svojim muškim principom, a ženski princip (anima) bio im je potisnut.

To je stvaralo osjećaj nepotpunosti koji se rješavao simbiozom tih principa u partnerskom (seksualnom) odnosu. Ženi je bilo normalno da se njezina vrijednost mjeri time koliko je poželjna muškarcu i vice versa.

Potraga je za princem na bijelom konju završila
Na svu sreću, završilo je razdoblje necjelovitosti, ovisničkih odnosa i osjećaja da nismo potpuni i ispunjeni bez druge (bolje - nedostižne) polovice. Sve više žena zna što želi i to ostvaruje odnosno osvješćuje svoj muški princip. Završava potraga za „princem na bijelom konju“ koji će im osigurati fizičku zaštitu i egzistencijalnu sigurnost. Žene postaju kreativne i financijski samostalne te neovisne o seksualnim - bračnim partnerima. Ne žele više biti „bogate, sigurne i zaštićene“ preko veza s muškarcima.

Isto tako ni muškarci više ne žele ovisiti o ženama i sve više osvješćuju svoj ženski princip i uspostavljaju svjesni kontakt sa svojom dušom. Postaju intuitivni i osjećaju sebe. Zbog toga više nisu ovisni o „muzama“ koje će ih nadahnjivati. Sve više postaju neovisni o ženinoj inspiraciji i paradigmi da iza svakog uspješnog muškarca stoji žena.

To izgleda kao pat pozicija i za muškarce i za žene. Svi žele biti neovisni i slobodni (žene kreativno i financijski, a muškarci seksualno), a osjećaju da još uvijek nešto stvara ovisnost jednih o drugima. Stoga ih ne zadovoljava niti jedna opcija dosadašnjih odnosa - niti biti zajedno niti biti odvojeno. O čemu se tu radi i postoji li izlaz?

Muškarci trebaju žene da im potvrde snagu
Radi se o tome da žene još uvijek u dubini svoje podsvijesti vjeruju da su manje vrijedne bez muškaraca (svoga potisnutog muškog principa). Zbog toga žele da ih muškarci trebaju, žele potvrditi svoju vrijednost. Bez te potvrde su nevoljene, usamljene, frustrirane, nezadovoljne i necjelovite. Isto tako i muškarci u dubini svoje podsvijesti vjeruju da nisu vrijedni ako im žene ne potvrde njihovu snagu i potentnost. To su kolektivna uvjerenja na kojima su se temeljili dosadašnji odnosi i podjela uloga. Treba ih osvijestiti i od njih odustati. Tada partneri više neće imati prisilnu potrebu ovisiti o međusobnom potvrđivanju i popunjavanju unutarnje praznine.

Tek tada ćemo se slobodno povezati sa svojim bićem i dušom, a svi će nam odnosi biti ljubavni, jer će proizlaziti iz srca. Muškarci i žene prvi će put biti u istinskom zajedništvu i iz svoje potpunosti izražavati svoju ljepotu, snagu, dobrotu, kreativnost i ostale istinske vrijednosti radi zajedničke dobrobiti. To je izražavanje ljubavi.


Kolumna objavljena: 24. lipnja 2009.

Autorica: Natali Luks