Redovitost čini čuda

 U pretprošloj kolumni napisala sam da „redovitost čini čuda, a ne visina iznosa“, ali nisam objasnila zašto je to tako, što je navelo jednog čitatelja na promišljanje o redovitosti i njezinoj važnosti. Kaže: „Spadam u onu kategoriju ljudi koji ne podnose neredovitost, ali sam je nažalost, zbog opće krize u državi, primoran živjeti svaki mjesec. To u meni stvara nemir, ali ne pronalazim kreativan način da se toga oslobodim.“

Pokušat ću objasniti što je svjesna redovitost i zašto je bitna.

Kao prvo, svjesno i redovito djelovanje bitan je čimbenik uspjeha. Ono je direktna primjena načela uvećanja, koje kaže: „Ono na čemu držimo pažnju, to se ostvaruje i uvećava.“ To je suština i bit svih rituala, koji imaju moć samo zato što svjesno i redovito držimo pažnju na cilju koji želimo ostvariti.

Redovitost bez znanja i vjere nije učinkovita. Stoga neku aktivnost možemo ponavljati koliko god puta želimo, ali ako istovremeno nismo uvjereni da je to istina, bit će uzaludno. Na primjer, ako redovito iz svojih prihoda izdvajamo desetinu, ali nemamo svijest da je to alat za uvećanje prihoda, tada nam se ukupni prihodi neće povećavati, a štednja će postati naporna. Ako pak znamo čemu desetina služi, tada će nam svjesna štednja biti ugodna i korisna. Isto tako, ako od svakog prihoda počnemo redovito odvajati određeni iznos za otplatu minusa na tekućem računu, a istovremeno znamo da time otplaćujemo dospjela potraživanja za investicije u prošli standard, tada ćemo nakon nekog vremena (koje je mnogo kraće od matematičke računice) otplatiti minus i više ga nikada nećemo imati. Ako pak „minus“ otplaćujemo neredovito i bez istinskoga znanja što ga je stvorilo, jedva ćemo ga se riješiti. Vjerojatnije ga se na taj način nećemo riješiti.

Recept kako ćemo pokrenuti svoj posao
Posve je ista stvar sa svim aktivnostima koje obavljamo svjesno i redovito. Evo primjera koji se odnosi na poslovnu aktivnost. Vjerojatno ste primijetili da nakon svake kolumne napišem informaciju o vremenu održavanja Tečaja o prirodi novca. To vrijeme obvezno posve- ćujem Tečaju, neovisno o tome održavam li ga polaznicima ili sama nešto pišem i promišljam u vezi s tom materijom. Bitna mi je redovitost „održavanja“, ali također imam i potpunu vjeru da je sve što se događa u vezi s tečajem upravo onako kako treba biti. Uvijek sve ispadne dobro i korisno, što znam po tome jer sam mirna i zadovoljna u svakom pogledu.

Moram priznati da baš ne razumijem na koji način Svemir sve to omogućava, ali vidim, iz vlastitog iskustva, da vjera i redovito djelovanje čine čuda.

Dat ću vam isproban recept kako ćete pokrenuti svoj posao. Odredite neko vrijeme te odmah, u izabrano vrijeme, „počnite raditi“. Uživite se u svoj rad, zamislite svoj proizvod, zamislite zadovoljne suradnike i klijente. Potpuno se posvetite svom novom poslu. U to vrijeme nemojte se ničim drugim baviti. Bolje je redovito, na kraće vrijeme, „odlaziti“ na novi posao, nego preskakati termine.

Ovaj recept je univerzalan i odnosi se na sve odluke. Zato ako zaista nešto želimo, nemojmo čekati i odugovlačiti, nego odmah donesimo odluku i počnimo djelovati. Ugodno ćemo se iznenaditi. Uistinu je točna ona narodna: „Zrno po zrno pogača, kamen po kamen palača.“ Naravno, ne radi se o aritmetičkom redu, nego o akceleraciji i geometrijskoj progresiji.

Svjesna redovitost može nas osloboditi svih ovisnosti
Valja imati na umu da uvijek imamo 100% prihoda i 100% vremena te da nema nikakva razloga zbog kojega ne bismo mogli (u postotcima) raspodijeliti prihod i vrijeme za sve namjene koje želimo ostvariti. Važno je da sebi ništa ne uskraćujemo, jer svaka uskrata stvara nezadovoljstvo koje ruši cijeli navedeni sustav.

Kad steknemo redovitost u postojećim uvjetima i sa sadašnjim prihodima, u našoj će se svijesti stvoriti energetska matrica prema kojoj će se naše odluke automatski ostvarivati. Imat ćemo novca i vremena koliko nam treba za sve što nam treba.

Uostalom, snaga (nesvjesne) redovitosti itekako nam je poznata - to je navika. Navika se stječe redovitim ponavljanjem određene aktivnosti koja donosi izvjesnu ugodu zbog oslobođenja napetosti. Problem je što potreba za oslobođenjem napetosti prvo mora stvoriti napetost, tako da je svaka navika besmislen obrazac koji je sam sebi svrha.

Svjesna redovitost nije navika. To je slobodan izbor i za njega se treba stalno iznova odlučivati.

Međutim, svjesna redovitost može nas osloboditi od navike, ako osvijestimo zadovoljstvo koje će zamijeniti naviku. Recimo ako želimo odustati od navike pušenja, tada je dobro redovito svjesno disati, pa će zadovoljstvo u slobodnom dahu automatski zamijeniti nikotinski duboki udah. Naravno, to će se dogoditi samo ako želimo uživati u slobodnom dahu.

Dogovorene obveze redovito plaćajte, proporcionalno svojim sadašnjim prihodima
Na taj se način mogu „zamijeniti“ sve ovisnosti, koje nisu ništa drugo nego nesvjesno stvorene navike.

Iz čitateljeva pisma nisam razumjela je li on prisiljen biti neredovit ili su drugi prema njemu neredoviti. Ako on neredovito, recimo, plaća račune ili isplaćuje plaće zaposlenicima, uz izgovor da i njemu drugi nisu na vrijeme platili, tada mu predlažem da obvezno počne sve redovito plaćati, proporcionalno svojim sadašnjim prihodima. Bitno je da ni jedan račun ne izostavi. Ako bude uporan, ubrzo će vidjeti rezultate. Tako će se riješiti neredovitosti, a s vremenom će mu proraditi „financijski protok“. Ako su drugi prema njemu neredoviti, tada to samo znači da pristaje na kompromise i na kršenje vlastitih principa.

Bitno je shvatiti da možemo normalno i uspješno živjeti prema svojim kriterijima, bez obzira na to kako živi većina. Dapače, jedino tada možemo utjecati na promjene u svojoj okolini. 

 

 

Kolumna objavljena: 28. listopada 2010.

Autorica: Natali Luks