Sloboda

 

P: Osjećam čežnju za slobodom, no nešto me sputava da je ostvarim. Zašto?

O: Svatko čezne za slobodom, jer je ona naša iskonska priroda. Slobodni smo ako slobodno biramo svoja životna iskustva, ako smo svjesni da o nikome ne ovisi što ćemo misliti, što osjećati, što činiti i kako ćemo živjeti. Slobodna osoba je sretna osoba.

P: Ja bih željela tako živjeti, ali ne mogu, jer sam uvjerena da na mene utječu vanjske okolnosti. Kako mogu biti sretna ako mi je majka bolesna, ako me suprug vara, ako sam na poslu šikanirana jer nisam „njihova“, ako, ako..., tisuću ako.

O: Sve dok budeš vjerovala da tvoja sreća ovisi o drugim ljudima nećeš biti niti slobodna niti sretna. Trebaš spoznati što su istinska sreća i sloboda da bi u životu bila sretna i slobodna.

P: Ali ja ne želim biti sretna dok mi je majka bolesna, dok me partner vara, dok me na poslu šikaniraju...

O: Bog ti je dao slobodnu volju. Možeš izabrati Njega, a time i sreću i slobodu ili vjerovati da ćeš biti sretna i slobodna ako ostvariš uvjete koji će ti dati sreću i slobodu. Možeš izabrati kako ćeš se osjećati. Ako smatraš da je u redu da se osjećaš jadno i beznadežno zbog bolesti majke, to je u redu. Ali isto tako imaš izbor da bolest svoje majke ne osjećaš osobno, odnosno da to iskustvo iskoristiš za svoj razvoj i napredak.

P: To mi se čini nemogućom misijom. Usto, osjećam da su mi problemi veći što mi je želja za slobodom veća, da su tada prepreke snažnije. Je li to pravilo?

O: Da, to je pravilo. To je zato što svaka želja ima svoj energijski kapacitet. Ona snaga koja je potrebna da se želja ostvari nalazi se i u snazi otpora. Primjer: uzmimo da želimo rukom probiti zid. S kolikom snagom pritišćemo zid, toliko osjećamo otpor zida. Ako samo dotičemo zid, otpor zida je zanemariv. Ako s velikom snagom pritišćemo zid, osjetit ćemo snažan otpor zida. „Otpor“ zida je uvijek isti, ali pritisak ruke je različit. Drugim riječima, ako nam je želja slaba nećemo imati veliki otpor, ali što nam je želja jača, osjećat ćemo veći otpor. Sve dok budemo imali ograničavajuća uvjerenja pokušavat ćemo snagom volje (pritiskom na blokadu) ostvarivati ono što želimo, ali u konačnici nećemo uspjeti.

Njegoš: „Tvrd je orah (ego) voćka čudnovata, ne slomih ga, al zube polomih.“

P: Je li onda uopće moguće biti slobodan?

O: Moguće je, ali tek tada kada u pojedinom aspektu života prvo izaberemo Boga. Potpunu slobodu ćemo postići kada u svim životnim aspektima prvo izaberemo Boga.

P: Što to znači, prvo izabrati Boga?

O: To znači biti svjestan da sve što želiš već imaš, da ti je to Bog već dao i na tomu Bogu biti zahvalan.

Ako si prvo izabrala Boga, to znači da znaš da ti je Bog već dao sve što želiš ostvariti i da je tvoja zadaća to ostvariti u fizičkom životu. Ako ne vjeruješ da već imaš ono što želiš ostvariti tada ćeš vjerovati da to imaju drugi ljudi i o njima ćeš ovisit. Vragu prodati dušu znači upravo to. Vjerovati da tvoja sreća i sloboda ovise o vanjskim okolnostima, to je nevjera da su sreća i sloboda tvoja istinska priroda.

P: Postoji li neki recept kako da odustanem od uvjerenja da moja sloboda ovisi o drugima?

O: Postoji. Kao prvo, trebaš osvijestiti da svoju istinsku slobodu već imaš, ali je negiraš. Kao drugo, trebaš prihvatiti odgovornost da negacijom slobode sama sebi uskraćuješ iskustvo slobode. Kao treće, potrebno je da osvijestiš svrhu (korist) zbog čega slobodu negiraš. Kad shvatiš da je svrha negacije stvaranje čežnje za iskustvom slobode tada si spremna odustati od negacije. Četvrto, trebaš znati što je istinska sloboda i u svakom trenutku je svjesno birati, i to sve dok ona ne postane tvoja trajna vrijednost.

Istinska sloboda je znanje  da sva naša iskustva ovise o našem izboru. Kad integriraš slobodu tada možda nećeš svaki put izabrati istinu, ali ćeš uvijek znati da imaš izbor. I to je dovoljno da budeš slobodna.

Sloboda je viša razina svijesti koja nam daje moć da sami odlučujemo što ćemo doživljavati u svome životu. To je slobodna volja koju je Bog dao svakom čovjeku. Svatko može izabrati kojeg će gospodara služiti. Sve dok ne počnemo koristiti slobodnu volju, bit ćemo robovi vlastitog ega i slobodu ćemo uvjetovati vanjskim okolnostima. Slobodan čovjek nikoga ne optužuje za svoja životna iskustva i zna da ima slobodnu volju kako će doživjeti ono što mu se događa.

P: To mi se čini teško i komplicirano.

O: Možda se tako čini, ali kad se odlučiš napustiti ego, tada je sve jednostavno. Samo se trebaš držati navedenog redoslijeda. Osvješćivanje ega je jedina metoda za promjenu svijesti, odnosno iscjeljenje pojedinog aspekta života. U tome će ti pomoći alati bez kojih je nemoguće ostvariti promjenu svijesti. Ti alati su: prihvaćanje odgovornosti, zahvalnost i blagoslov. To su predivni alati kojima trebamo naučiti rukovati. O tome drugi put.

 Prethodna kolumna: Ljubav i partnerski odnos

Autorica: Natali Luks